Tibetaanse Terrier Lamleh Lijnen
specifieke kenmerken

Tibetaanse terrier diesel

Als specifiek kenmerk voor een Lamleh Tibetaanse Terrier mogen we zeker vermelden dat de Lamleh's een echt oosters hoofdtype bezitten. De ogen zijn mooi breed geplaatst, de schedel is breed en de voorsnuit is breed, vol, krachtig en niet te lang. Als u vanaf de zijkant van het hoofd meet, ooghoek tot achterhoofd en voorsnuit tot ooghoek, komt dit vaak overeen met 1 : 1, enkele hebben zelfs 3/3 : 2/3, wat een zeer oosters uiterlijk geeft. Ze hebben daarnaast ook nog een goede krachtige onderkin en zeker geen afvallende kin. Tesamen met een prachtige krachtig onderkin zien we bij de Lamleh honden wel vaker een omgekeerd schaargebit, wat is toegestaan in de standaard. Juist deze omgekeerde schaar is belangrijk in de fok, om niet de rastypische oosterse expressie te verliezen. Ook het jukbeen bij de Lamleh honden is wat meer gewelfd.

Ook herkent u deze honden aan hun grote platvoeten. Deze zijn rond en aan de bovenkant kunt U aftasten hoe plat ze staan, door 3 vingers er op te leggen en u bemerkt dat de teenkootjes vlak liggen.

De Lamlehs hebben nog dubbele vachten, dat wil zeggen een onderwol laag en een stuggere bovenvacht. Deze vacht groeit wel uit tot ca. 30 centimeter lang. De onderwol moet goed klitvrij gehouden worden, deze heeft als funktie om de hond te beschermen tegen weersomstandigheden, zoals strenge kou in de winter en de hitte in de zomer. De Lamlehs komen in alle kleurschakeringen voor, het is dan ook niet mogelijk om op een bepaalde kleur te fokken. Het zegt niets over de kleuren van de ouders wat zij voor nakomelingen zullen voortbrengen.

Tibetaanse Terrier Batu

In het algemeen zien we vaak bij de Lamleh dat de jonge honden er langer over doen om volwassen te worden. Dit zowel in het uitzwaren van hun body, maar ook in hun gedrag blijven ze langer jeugdig. Een Lamleh heeft dan wel langer nodig om tot zijn volwassenheid te komen, maar als hij eenmaal dit stadium heeft bereikt blijft hij tot op zeer hoge leeftijd een schitterende conditie.

Er zijn Lamlehs bekend die zeer oud zijn geworden en het is wel meer dan vaker voorgekomen dat ze de leeftijd van 18 jaar in goede conditie hebben behaald. Toch geven wij als leeftijd indicatie gemiddeld 14 jaar op de uitzonderingen nagelaten.